Gjør hverdagen tryggere og enklere med ELKO smarthjem

Det er både fascinerende og praktisk når smarthjemmet tar vare på hjemmet ditt, varsler deg om viktige hendelser og automatiserer oppgaver du tidligere måtte gjøre selv. 

Dette kan du oppnå ved å bruke stemninger og automasjoner. Enkelt forklart er dette instrukser som forteller smarthjemmet ditt hva som skal skje automatisk når bestemte betingelser er oppfylt. 

Automasjoner og stemninger kan utløses av tre hovedtyper betingelser: 

 • Sensorer for temperatur, luftfuktighet, lysnivå, vannlekkasje, røykvarsling, bevegelser, strømforbruk eller åpning/lukking av dører eller vinduer.
 • Tidspunkter eller forhåndsdefinerte tidsintervaller. 
 • Manuell start via brytere eller mobiltelefon. 

Mulighetene for å oppnå smarte fordeler og gevinster i et smarthjem er nesten ubegrensede. Det er kun kreativiteten som setter begrensningene. Her har vi samlet noen eksempler på hvordan våre kunder bruker ELKO Smart i sin hverdag. 

Senk energiforbruket og strømregningene dine

Med smart styring av hjemmet ditt, kan du redusere strømforbruket og bruke strømmen når den er billigst. Smart styring av stikkontakter gjør at du også kan ta kontroll over enheter som ikke selv har en innbygget smart styring, som for eksempel panelovner.

 • Baderomsgulvene kan fungere som varmemagasiner. La smarthjemmet automatisk øke temperaturen om natten og senke den på dagtid. Dette kan bidra til å utnytte lavere strøm- og nettleiepriser på natten. 
 • Senk forbruket når strømprisene er høye eller du bruker mye strøm ellers i huset. På den måten sparer du både strømkostnader og kan unngå å betale nettleverandøren for et høyere effektledd enn nødvendig. 
 • På samme måte kan smarte kontakter hjelpe deg å regulere strømmen til panelovnene eller frostvakten, slik at de kun er på i visse tidsperioder på døgnet eller når sensoren registrerer en lavere romtemperatur enn ønsket. 
 • Smarthjemmet kan også automatisk kutte strømmen til panelovnene når sensorene oppdager at dører og vinduer åpnes, strømprisene er høye, eller det samlede strømforbruket ditt er så høyt at du risikerer å betale for et høyere effektledd enn nødvendig hos nettleverandøren din 
 • Hold oversikt over strømforbruket. Smarte stikkontakter viser deg hvor mye strøm de tilkoblede apparatene bruker i sanntid eller over en periode. Denne innsikten kan gjøre deg mer bevisst, slik at du kan tilpasse vanene dine, slå av strømmen i stikkontakten eller bytte til elektriske produkter som bruker mindre energi. 
 • Mange elektriske produkter bruker også strøm i stand-by-modus, noe som over tid kan utgjøre et unødvendig energiforbruk – både for miljøet og lommeboka. 
 • Slå av lysene og stikkontaktene i hjemmet ditt ved utgangsdøren, eller fra sengen din ved hjelp av en trådløsbryter eller via appen.

SmartStikk på soverommet
 

Enkle tiltak for å forebygge branner

Branner som oppstår på natten, kan få alvorlige konsekvenser, fordi reaksjonstiden vår er lengre når vi sover. Feil med elektriske apparater er en vanlig brannårsak. Derfor bør verken mobiltelefoner eller elsparkesykler lades mens vi sover. En god regel er at de fleste elektriske apparater ikke trenger strøm på natten. Dette er noe smarthjemmet kan hjelpe deg med å håndtere: 

 • Skaff deg en ladestasjon til alle telefoner og nettbrett i hjemmet. Koble den til en ELKO SmartStikk eller en ELKO SmartPlugg, slik at smarthjemmet automatisk slår strømmen av ved leggetid og på igjen om morgenen. 
 • Gjør det enkelt å slå av lys og stikkontakter som ikke trenger strøm om natten ved å plassere en trådløsbryter ved sengen. 

Smart røykvarsler

Hvis det oppstår røykutvikling eller en uvanlig rask temperaturøkning, vil ELKO Smart Røykvarsler varsle deg med lydsignaler i hjemmet. Men det er flere fordeler når røykvarslerne er en integrert del av smarthjemmet: 

 • Du vil også motta varsler på mobilen når du ikke er hjemme.
 • Belysningen kan blinke ved utløst alarm. Dette øker sjansene for å fange oppmerksomheten til personer med nedsatt hørsel eller om ungdommene i huset bruker hodetelefoner eller ørepropper. Belysning kan også gjøre evakueringen enklere om natten. 
 • Smarthjemmet kan også kutte strømmen til alle smarte stikkontakter når en brannalarm utløses. 

Ta sikkerheten i ditt smarthjem til et nytt nivå

Med smart teknologi kan du forbedre både din egen trygghet og sikkerheten i smarthjemmet ditt. Her er noen måter å oppnå dette på:

 • Opprett en stemning for å sette hjemmet i «Bortemodus», der du blir varslet eller kan sjekke i appen om dører eller vinduer står åpne før du låser døra og drar. 
 • Simuler at noen er hjemme mens du er på ferie, ved å automatisere at belysningen slår seg av og på.
 • Få varsler om åpning av dører, vinduer og bevegelser når du ikke er hjemme. 
 • Aktiver blinkende lys for å tiltrekke oppmerksomhet, når det oppdages bevegelse samtidig som huset er i «Bortemodus». 
 • Har du kjæledyr hjemme, kan du få varsler hvis sensorene registrerer at temperaturen blir høyere enn ønsket. Du kan også se til hunden eller katten din  gjennom ELKO Smart IP kamera
 • Overvåk temperaturen på hytta eller få varsler hvis den blir for lav. 

Med disse smarte funksjonene kan du styrke sikkerheten og tryggheten i ditt smarthjem eller smarthytte.

Forenkle hverdagen din med smarthjemteknologi 

Flere og flere mennesker tar i bruk smarthjemteknologi, fordi det gjør hverdagen enklere. Smarthjemmet kan passe på for deg, automatisere oppgaver og utføre dem for deg. 

Her er noen eksempler på populære stemninger og automasjoner: 

 • Skap stemninger med lysmoduser: Du trenger forskjellig belysning når du ser på en film, spiser middag, jobber på hjemmekontoret eller hjelper barna med leksene. Still inn dimmenivået og bestem hvilke lys som skal være av eller på i hver stemning. Sett stemningen og juster alle lysene med ett trykk på bryteren eller i appen. 
 • Hjemme- og bortemodus: Når du forlater hjemmet, kan du sikre at alle lys er av og at strømmen er kuttet til kaffetrakteren og strykejernet ved å bruke den trådløse bryteren ved utgangsdøren. Når du kommer hjem, kan du selvsagt like enkelt aktivere «Hjemmemodus». 
 • Ferie / dvalemodus: Skal du på reise eller forlate hytta? Slå av alle stikkontakter og lys, og senk gulvvarmen med ett trykk. 
 • God natt: Slukk alle lysene og kutt strømmen til laderne for mobiler, nettbrett og elsparkesykler ved sengekanten. 
 • God morgen: Få en behagelig start på dagen, ved at lyset på soverommet gradvis skrur seg på før du våkner. La smarthjemmet skru på en dempet belysning i utvalgte rom, åpne persiennene, og slå på laderne for mobiler og nettbrett. 
 • Varm opp hytta: Med ett tastetrykk kan du stille inn riktig temperatur på alle varmekabler og aktivere stikkontaktene til panelovnene dagen før du kommer frem til hytta. Du kan også opprette en innstilling som automatisk skrur opp gulvvarmen på nettene før ankomst, slik at du kan dra nytte av lavere strøm- og nettleiepriser på natten. 
 • Slipp å skru av lysene etter andre: Bruk brytere eller dimmere med innebygde bevegelsessensorer på badet, i boden, kjelleren eller det tekniske rommet.
 • Styr solskjermingen eller markisen: Ditt ELKO smarthjem kan lese værmeldingen, og hjelpe deg med å styre solskjermingen avhengig av sol og vind. 

Alle produktene i ELKO Smart-serien støtter kommunikasjonsstandarden Zigbee 3.0. Produktene kan dermed fungere sammen med smarte produkter og styringssystemer fra andre leverandører. 

Vil du lære mer om stemninger og automasjoner? Finn ut mer om ELKO Smart her.