Stikkontakter ute er smart enten du vil lyse opp til jul eller lade robotgressklipperen. Men hva bør du tenke på før installering av stikkontakter utendørs? Her er noen nyttige tips.

Hvilke krav og regler gjelder for utendørs stikkontakter?

Myndighetene krever at det skal være minst to uttak på verandaer og balkonger, men antallet utendørs stikkontakter bør justeres i henhold til størrelsen på arealet, boligens design og ønsket bruk.

Stikkontakter som benyttes utendørs må være i stand til å håndtere ytre påvirkninger bedre enn innendørs stikkontakter. Derav er det nødvendig å velge stikkontakter med en klassifisering på minimum IP44. Utestikk har for eksempel beskyttelseslokk og er regntette, men vær forsiktig når du bruker høytrykkspyler i nærheten av dem.

Hvor skal man plassere utendørs stikkontakter?

Det er anbefalt å montere stikkontaktene med en høyde på 1 til 2 meter over bakkenivå for å hindre at snø dekker til kontakten. Elektrisk ledning bør festes inn fra undersiden av kontakten for å hindre inntrenging av vann.

En godt beskyttet plassering mot vær og vind vil bidra til at stikkontaktene varer betydelig lenger. Men husk at stikkontaktene også skal brukes, så sørg for å plassere dem der du trenger dem og hvor du enkelt kan nå og koble til elektriske apparater.

Og husk, stikkontakter skal alltid monteres av godkjent installatør.

ELKO IP44 dobbel utestikk for innfelt og utenpåliggende montering

Bruksområdene for utestikk er mange: Høytrykkspyler, terrassevasker, støvsuger, varmelamper, mobillader, høyttaler, stemningsbelysning - man får aldri nok av utendørs stikkontakter. 

IP44 dobbel stikkontakt fra ELKO er et fargebestandig produkt av høy kvalitet og sikker funksjonalitet, som holder seg like fin år etter år.

  • for innfelt og utenpåliggende montering
  • myke linjer og tidløst design
  • med klapplokk og barnevern
  • spesielt utviklet for nordisk miljø
  • finnes i polarhvit, renhvit og sort

I sortimentet finnes også flere varianter av enkel stikk IP44, også noen med låsbart klapplokk.

Se IP44 stikkontakter