Einar Hareide er en norsk industridesigner av internasjonalt kaliber. Han har blant andre designet for Mercedes-Benz, og vært mangeårig sjefsdesigner i SAAB. Han har designet store båter og små forbrukerprodukter – deriblant lysbrytere, stikkontakter og annet elektromateriell i serien ELKO Plus. Et oppdrag som var mer utfordrende enn man kanskje skulle tro. 

I år 2000 hadde han nettopp startet sitt eget selskap, og det var svært viktig å lykkes med oppdraget fra ELKO: Noe helt nytt og annerledes enn eksisterende elektromateriell.

Det var også tydelige tekniske forutsetninger og stramme begrensninger, forteller Einar Hareide når han ser tilbake på et av sine første oppdrag som selvstendig næringsdrivende. 

Vi satt oss et mål om å skape noe som var tidløst, moderne og klassisk på en gang. Vi ville at designet skulle vare lenge. Det er jo snakk om dyre investeringer for folk. Å skape noe som varer er dessuten det klart beste for miljøet og den planeten vi har, sier industridesigneren. 

En bryter inspirert av kunst

Designprosessen begynte med å lysbryterne mer presise i utformingen, ved å fjerne glipper og kutte i tykkelsen. Bryteren skulle reduseres til et absolutt minimum. Samtidig måtte den være funksjonell, og ha et særegent uttrykk.

Det var da Hareide kom til å tenke på bildene til kunstneren Victor Vasarely. 

Et av Victor Vasarely´s mange bilder som Hareide hentet inspirasjon fra. Bildet er et forminsket skjermbilde og tillatt å vise som referanse. — Vi fikk en idé om å skape en sfære som vokser seg svakt ut av senteret på vippestykket. Inspirasjonen hentet jeg fra Victor Vasarely´s bilder der det ser ut som en ball presser seg ut av det firkantede lerretet, forteller Hareide. 
 
— Jeg tenkte at det hadde vært veldig kult å få til noe slikt med en lysbryter, og ingen andre hadde gjort noe lignende. På en blank overflate ville det reflektere lyset på en helt ny måte. Det ville bli en sterk kontrast mellom det firkantede og den myke, organiske formen som kom ut, forteller designeren. 

Tanken om den runde sfæren ble siden overført til alt elektromateriell i serien. 

— Vi hadde en konsekvent tankegang om å dyrke den organiske formen. Uansett hvilken knapp vi plasserte i midten, så skulle utgangspunktet alltid være den runde sfæren som presser seg ut. For dimmebryteren løste vi det for eksempel slik at delen du vrir på blir dratt ut av den runde sfæren.

ELKO Plus Polarhvit panel med bryter, dimmer og stikk

På Nasjonalmuseet

Siden lanseringen har ELKO Plus vært en favoritt blant stilbevisste nordmenn. Sommeren 2022 ble serien vist frem på Nasjonalmuseet, som en del av utstillingen «Design og kunsthåndverk fra år 1900 til i dag». Utstillingen var dedikert til design som har spilt en viktig rolle for skandinavisk kultur og samfunn. 

ELKO Plus serien er like populær i dag som for 20 år siden. På tross av at trender har kommet og gått er designet like moderne og stilrent. 

Når du ser tilbake, hva tenker du om den suksessen produktene har fått?

—  Det er jo helt fantastisk. Det er utrolig gøy og veldig fint at designet er så bærekraftig. Designet har vist seg å forbli populært, på tross av at ulike trender har kommet og gått. Det er helt spesielt, innrømmer han, og peker på at det er selve målet for en industridesigner, forteller Einar Hareide. 

— Det er givende å skape et design som har de nødvendige funksjonene for å kunne vare i så mange år. Det går ikke ut på dato selv om tiden går. Jeg er veldig stolt av dette produktet. Jeg synes også det var modig av ELKO å tørre å satse på et design som var så enkelt, men likevel radikalt, legger han til.